Devalorizarea Leului: O problemă macroeconomică

Sunt un bun credincios în finanțe, în timp ce problemele cele mai extravagante apar din senin si mii de investitori sunt raniți de pierderi financiare, ca să-i ajut, mi-am petrecut ultimele 2 saptamani să cercetez ce s-ar putea întâmpla în continuare.

Având o monedă mai slabă, resursele pot fi transferate la un discount, astfel, exportatorii, în acest caz, cresc tranzacția de mărfuri, cu o valoare monetară mai mică, la care se adaugă o cauză de frecare asupra serviciilor, în particular întreținerea serviciilor care au mai puțină putere de cumpărare, și care duce la săracirea calitatății serviciilor, astfel, o creștere a prețurilor în servicii pentru a menținea calitatea, ceea ce duce la inflație.

Pe de altă parte, investitori mari străini beneficiază, cu creșterea puterii de cumpărare (spre detrimentrul devalorizării leului), vânzarea proprietăților cumpărătorilor străini, la un preț redus. Acest lucru ar putea duce la trecerea de capital de la investitori din Romania către investitorii internaționali, ceea ce s-a întamplat în ultimii ani, este doar un exemplu. Aceasta nu este o problemă nouă pentru Romania, deoarece investitorii străini au beneficiat de acest lucru din 1990 și până acum. Pentru a crește capitalul Românesc, trebuie investit in companii românești, spre export.

Noi, oamenii suntem cei mai afectați. România are un deficit în balanța de schimb, multe produse alimentare sunt importate. Un LEU lipsit de putere înseamnă că România trebuie să plătească prețuri mai mari pentru bunurile noastre importate, care necesită o mărire a salariului minim. Acest lucru va crește inflația, deoarece necesită mai multă valoare monetară pentru a cumpăra aceeași calitate astăzi. Dar, România are o altă problemă.

Competivitatea nu doar în România, a scăzut și cea mai mare parte susținută este susținută de emigrație către țările de vest sau companii multinaționale. Acest lucru pune presiune asupra cetățenilor născuți în România, care necesită o valoare monetară mai mare pentru serviciul lor, iar companiile românești lipsesc viziune pentru a se reinventa.

Probabil domeniul IT și farmaceutic sunt cele mai dezvoltate la standardele din vest. Pentru România este foarte important și cred că dl Isărescu ar trebui să controleze inflația, să ofere și suțină păstrarea creditelor in LEI si întărirea politicii fiscale pentru a încuraja creșterea economică sustenabilă pentru companiile cu capital Românesc.

100% Cercetare macroeconomică
Andrei Toma Autor

Andrei Toma

Am lucrat ca inginer în telecomunicații apoi am studiat Arhitectura în UK. După și în timpul studiilor am lucrat ca designer de interior, apoi ca cercetător apoi ca inovator. În perioada 2011-2015 am condus un startup în topul celor mai inovative din UK.

Website:www.tekpod.ro/andrei-toma